Cookie согласност скрипта

Интел: 50 Години под Гордон Мур Законот (ВЕСТИ)

0
коментари
Intel AMD vs

Пред педесет години пред некој ден, Гордон Мур објави датотека во електронски уреди објавување на тема “Cramming повеќе делови излез интегрирани кола.” 10 години по првичното објавување, на концептот што го претстави ќе стане познат како “Законот на Мур,” и дека има значителен ефект врз напредокот на пресметување иновации.

Во времето Мур беше пишување, доминантната можност за производство на вградени електронски уреди не вклучуваше силициум базирана на полупроводници. Други техники, како што е користење на разни индивидуални компоненти, се повеќе популарни, и помалку скапи. Првиот предвидување Мур беше дека ова ќе се смени, кои со помош на полупроводници интегрирани кола ќе заврши се доминантниот пристап за производство на вградени кола.

“Полупроводнички уреди се единствениот разумен изгледите моментов таму за активни елементи на интегрални кола,” рече Мур. “In 1970, производствениот трошок по дел може да се очекува да биде само една десетина од присутните трошок.”.

Мур изјави дека полупроводнички инкорпорирани кола ќе бара 50 елементи во внатрешноста да биде рентабилно. Во тој момент, приносот од искористување на бројните поединечни елементи ќе се намали доволно, така што го прави користењето на еден полупроводник инкорпорирани коло беше повеќе сметка ефикасна.

intel ceo

 

Како полупроводнички технологија напредни, на различни елементи кои би можеле да ефтино произведени на полупроводнички интегрирано коло ќе се зголеми, додека трошоците падна. Мур изјави дека во рок од пет години, 1,000 може да се очекува по компоненти коло, и во една деценија на различни компоненти за повеќе прифатлива полупроводнички инкорпорирани кола може да се зголеми до 65,000.

Ова беше втора предвидување Мур, и тоа ќе стане главниот потстанар на Законот на Мур. Трошоците за производство на полупроводници инкорпорирани кола ќе се намали, како лавиринт подобрена.

“Комплексноста за минимални трошкови компонента, всушност, подобрен во износ од околу еден елемент на 2 на годишно ниво. Сигурно во текот на краток рок може да се очекува да продолжи со ова темпо, ако не и да се зголеми. Текот на подолг рок, стапката на зголемување е малку повеќе сигурен, иако не постои потреба да се мисли тоа сигурно нема да продолжи да биде речиси постојана најмалку 10 години,” рече Мур.

Во тоа време оваа датотека беше ослободен, Мур работел како истражувач за Ферчајлд Полупроводнички, сепак тој ќе подоцна делегат ко-пронашле еден од најистакнатите бизнис во светот на компјутерски систем: Интел.

intel gordon

По ко-основач на Интел, Мур беше доведен во ситуација каде што имал директна контрола и може да се промовира поголема иновација и развој. Интел всушност ги направи сите напори да се задржи чекор, и тоа да биде од природен напредување (како Мур прогнозираните) или од конкурентите со Интел, бројни други во компјутер на пазарот го направам истото и неуморно работеше да ги унапредат и да пронаоѓаат технологија.

Во однос на 4004, првиот микропроцесор основана од страна на Интел во 1971, денешна 22 нанометарски процесор има повеќе од 4,000 Времето на ефикасноста. На самиот исто време, секој транзистор користи помалку од 5,000 Времето на енергија, и цената, всушност, се намали за околу еден аспект на 50,000.

The50th за да ја одбележат годишнината од Законот на Мур, Интел објави неколку веб-сајтови посветени на историјата на Intel и како Законот на Мур е додадена на унапредување на деловниот. Во видео, Мур, исто така, зборуваше за неговата предвидувања и негово изненадување е колку далеку тоа всушност помина.

 

Today, полупроводнички инкорпорирани кола се сите над, во практично сето она што го користите дека го користи електрична енергија, како што се дистанционни, Телевизии, телефони, компјутерски системи, автомобили, системи на звучници, играчките конзоли, ставови, часовници, и многу други уреди. Досега, Законот на Мур ги применил. Тоа им помогна форма денешна иновации, и што се компјутерски системи продолжат да напредуваат, можеме да очекуваме да остане да се истакнат сила.

 

Leave a reply

Можете да ги користите овие HTML тагови и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>